Thorpes Joinery - Reception Area 

 YEAR - 2018                                              

When designing our new facility we wanted to create a space that both reflected our level of craftsmanship and acted as a tangible example of our production capabilities all whilst providing a workspace that would help our staff operate at the best possible level. This was a challenging design brief, but one which was excellently realised thanks to a collaborative design effort which was integral in helping us to achieve our goal of a top class "working showroom".

Upon entrance our visitors and staff are greeted by a striking feature ceiling comprised of over five hundred powder coated metal tubes with integral lighting. Whilst contradicting the minimalist exposed ceilings elsewhere throughout the building this modern twist demonstrates our versatility in both production and materials which is a key theme in today's fit out industry.  With the integration of mirror, lacquer, metal and veneer, the walling details also showcase how skilfully mixing materials and techniques can transform simple oak veneered panels into something completely different.

The use of lighting within a workspace can have a significant impact on both the overall feel of a space and the productivity of those that work within it. In contrast to the reception the tea point/meeting area takes on a bright and vibrant feel; the use of white lacquer finishes, bright back painted glass and modern furniture, (all in house disciplines here at Thorpe’s) coupled with strategically placed low lighting means the area becomes open and airy aiding the functionality as a social meeting space for both staff and visitor alike

The large meeting room is testament to what we do best here at Thorpes Joinery. High-end gloss lacquer stained veneers and marble tops are all a true showcase of our quality craftsmanship. Kvadrat Soft Cell panels assist with the acoustics and house the state of the art interactive touch screen monitor whilst simple joinery beams with integrated lighting provide a design link to office areas across the building.  The centrepiece is a custom designed bespoke meeting room table table. As with all joinery elements throughout the floors this was designed and manufactured in house, and is a truly bespoke item. Design Manager Steve Hubbard and veneer technician Sean Ward were instrumental in the design and worked closely together over several weeks using star burst, turtle shell and box inlay techniques to form the final article, perfectly displaying the versatility of our veneer capabilities, expertly lacquered and polished to provide a mirror gloss finish.

I have spent 25 years involved in fitting out offices for our high end commercial clients and always wished I had a working environment of equal quality and I am delighted that this dream has been realised.
— Matthew Roberts, Head of Commercial & Estimating